sungai rambai kampung ku“Suasana di Sungai Rambai iaitu Kampung Telok Rimba yang bersempadan dengan Kg Sungai Mati, Johor jika dibangunkan secara berhati-hati aktiviti penanaman padi dengan mengekalkan ciri-ciri tradisional yang pernah dilalui oleh kebanyakan generasi lama ianya hampir serupa seperti pemandangan indah di Indonesia. Ianya boleh menggamit pelancung untuk singgah dan bermalam disini”

– Abang Mat dalam komennya tentang gambar photo di atas.

Apa Orang Kata

“Sungai Rambai dianggap ‘jelapang padi’ di Melaka. Ianya kini antara sektor pertanian yang hampir dilupakan”

kalah husin

 

bulat

Seandainya tiada kemajuan pertanian dalam bidang usaha penanaman padi seperti dikampung kita dalam peningkatan produktiviti tuaian, saya yakin ianya akan lenyap atau terus bergantung kepada subsidi yang besar suatu masa nanti”.

Kamal Hasan

 


DARI MEJA EDITOR

Editor melakaonline.org telah dilahirkan di Kg Parit Sidang Seman, Sungai Rambai, Melaka kira-kira 57 tahun lalu.

Mendapat pendidikan awal di Sek Rendah Kebangsaan Sungai Rambai sehingga Darjah-6.

Dihantar oleh bapa ke Sekolah berasrama, Sek Menengah (A) Sultan Muhammad, Batu Berendam, Melaka sehinggalah tamat Sijil Rendah Pelajaran SRP.

Kemudiannya menyambung di sekolah berasrama Sek Menengah Munshi Abdullah, Batu Berendam, Melaka sehinggalah tamat Sijil Pelajaran Malaysia SPM.

Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

Saya bukanlah tergulung orang yang pandai, memandangkan ketika itu agak sukar bagi mendapatkan pelajar yang cemerlang,

Maka terpilihlah saya untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Pertanian Malaysia UPM, Serdang, Selangor; mungkin sesuailah sebagai anak orang kampung dari Sungai Rambai untuk belajar dibidang Sains Penternakan.

Nazri, Editor

 


Sungai Rambai merupakan sebuah kampung yang terdapat dalam daerah JasinMelakaMalaysia. Pekan kecil ini menjadi pintu masuk ke Melaka yang bersempadan dengan MuarJohorSungai Rambai dipisahkan daripada Muar oleh Sungai Kesang. Kini pekan ini boleh dihubungi dengan lebih mudah melalui lebuh AMJ yang menghubungkan Alor GajahMuar. Perjalanan dengan kereta dari bandar Melaka ke pekan ini kira-kira 30 minit. Antara kampung yang berhampiran dengan pekan ini ialah Batu GajahSebatuParit PutatParit Perawas ,Parir Sialang , Parit Sidang Seman , Parit Gantong , Jalan Tambak Merah, Jalan Gafar dan Parit Penghulu

Ayuh Kita Laksanakan Bersama !

Subscription Melakaonline:

NGO – Kebajikan & Sukan

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: