Advertisements

Wahai Melayu, anda ingin jatuhkan Cina?

Jul 30, 2019 Dayasaing

Wahai Melayu, anda ingin jatuhkan Cina?

Tinguklah diri hang dalam dalam. Kenapa anda patut untuk jatuhkan Cina?

Mengapa hang tidak boleh lihat orang lain lebih sedikit dari diri anda? Cubalah anda berkawan dahulu dengan mereka, barulah anda mengenali mereka.

Siapakah diantara kawan dan musuh kita? Kenapa Cina pula?

Dahulu ramai orang Cina di Parlimen dan sehingga kesemua rantaian dalam perniagaan, keusahawanan, industri export, pengeluaran makanan, perladangan komoditi, perkhidmatan dalam pelbagai produk pengilangan kepada orang ramai dari juga dari segala hasil mahsul bumi, sangatlah ramai Cina terlibat untuk mengaut keuntungan dalam kegiatan ekonomi ini berbanding Melayu.

Apa yang peliknya?

Ketika dahulu kala cubalah anda ingati kembali tentang bagaimana lebih ramai orang Cina berbanding melayu yang terlibat dalam bidang perniagaan di Malaysia. Cina lebih berminat berniaga berbanding Melayu, tetapi kini ianya telah di perbaiki melalui pelbagai dasar yang secara tidak langsung dan keutamaan kerajaan kepada Bumiputra biarpun ianya tidak disedari berjalan dengan teratur perlaksanaan bagi mengikuti apa yang tertulis dalam Perlembagaan Persekutuan itu, walaupun kaum pribumi tidak menyedari keutamaan itu tetap dinikmati seadanya agar Melayu maju seiring bangsa Cina.

Secara pandangan mata kasar kita pun dan pandangan ramai rakyat Malaysia sendiri ketika itu, maka tentulah ianya diakui, ditambah pula kita sering mendapat banyak kritikan dari Barat secara terang terangan bahawa seolah oleh malaysia tidak cukup demokrasi serta rasis kepada isu Cina berbanding Melayu didalam kebanyakan hal.

Persoalannya apakah Melayu semenjak dahulu lagi tidak rasis dalam kerajaan UMNO BN? Iaitu suatu tempahan penguasaan yang panjang selama lebih 60 tahun itu?

Kita cuba ingatkan kembali dan kemudiannya kita bandingkan pencapaian di era zaman PH kini dan BN dahu lagi. Khususnya dalam kebanyakan bidang keberhasilan keushawanan bersama antara Cina – Melayu .

Sekadar hanyalah seorang Menteri Kewangan berbangsa Cina iaitu Lim Guan Eng berbanding begitu ramai Cina di Era BN dahulu, kenapalah anda jadi seperti fibia, meragam berpanjangan, mencari kesilapan tidak henti henti itu kini, dan dengan mengutuk macamlah rakyat suka sangat hentaman berlebihan itu kepada LGE?

Isu B40 yg lebih utama itu akhirnya tenggelam, apabila LGE berjaya dihentam dan dikutuk oleh sebahagian ahli pembangkang itu kini, penting sangatkah hanya seorang LGE berbanding lebih ramai Cina di Era BN?

Kami fikir LGE walaupun hanya seorang sahaja tetapi akhirnya dilihat oleh rakyat sangatlah berjaya memainkan peranannya dalam Parlimen berbanding Melayu, biarpun sebenarnya Melayu jumlahnya sangat ramai.

FAHAM FAHAM
TAK FAHAM SUDAH.

Advertisements
bersatumelaka

Bybersatumelaka

Antara penggerak awal di Parti Pribumi Bersatu Malaysia BERSATU.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: