Potensi menjadikan kg sungai rambai sebagai lokasi pelancongan alternatif


Pelbagai sumber terbaik yang telah dibangunkan di Sg Rambai hingga kini serta sumber alam sekitar yang terpelihara itu akan mengamit ramai pelancung yang mencari kedamaian di desa.

Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan manusia, (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan atas perbuatan buruk yang mereka lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”.

Firman Allah dalam surah Ar-Rum ayat ke-41 

Di Sungai Rambai, Melaka misalnya, dilaporkan pengunjung masih dapat menikmati kejernihan air sungai yang kehijauan hingga nampak ke dasar.

Terletak berhampiran Muar, ia mempunyai pusat rekreasi yang dilengkapi kemudahan seperti taman permainan, pentas rakyat, gerai, lanskap dan trek berjalan kaki;

Jelapang Padi di Melaka ini sahajalah yang masih diusahakan juga sebagai sumber pendapatan petani. Sementata ada kemampuan kewangan kerajaan kita dengan menganugerahkan subsidi pengeluaran.

Jelapang padi ini sahajalah yang masih bertahan di Melaka dan wajarlah dipelihara untuk tatapan kita. Aplikasi kemajuan teknologi & bioteknologi genetik padi belum boleh dibanggakan selagi subsidi kekal diamalkan sedangkan produktiviti masih rendah dan tidak kompertatif pasaran

SEMAKAN SEMULA TERHADAP PELAN PEMBANGUNAN PEKAN SUNGAI RAMBAI PERLULAH DIJALANKAN DAN KERAJAAN NEGERI MEMBERIKAN KEUTAMAAN DALAM BAJET PEMBANGUNAN TAHUN AKAN DATANG

TEMPOH PAJAKAN 99 TAHUN KHABARNYA TELAH LAMA BERAKHIR

Semoga pembangunan kampung Sungai Rambai ini dapat dilaksanakan secara tersusun sambil mengekalkan kelestarian alam sekitar; ianya perlulah diseimbangkan.

Kerosakan di muka bumi hasil kerakusan manusia

%d bloggers like this: