Kerajaan Shafie Akan Tumbang.


Apakah Mahathir berjaya terus membantu Shafie sedangkan Muhyiddin telah memegang kuasa kini?

“Politik Sabah selalu berubah dan saya tidak menolak akan berlaku peralihan sokongan dalam kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di sini. Tambahan pula Sabah ini terkenal dengan politik lompat melompat.

Tidak banyak masalah untuk Warisan tumbang di Sabah – Bung Moktar” – Kenyataan Bung terdahulu telah memberikan gambaran jelas akan politik Sabah.

Tiga puluh tiga (33) wakil rakyat sepatutnya diberikan peluang untuk bertemu dengan Juhar TYT malangnya telah disekat di tengah jalan oleh pihak polis. Ianya fakta yang telah pun terjadi, rakyat faham isu ini.

Kenapa dia sendiri telah membuat keputusan dengan membelakangkan daripada mendengar 65 wakil rakyat?

Kita harus lihat sebagai contoh di banyak negeri, di Perak, di Johor dan sebagainya, di Melaka, Melaka juga ada TYT, tidak ada Sultan di sana, tetapi demokrasi telah berlaku di sana. Maknanya TYT kena berjumpa semua wakil rakyat.

Satu laporan untuk tindakan dan siasatan SPRM ke atas Tuan Yang Terutama (TYT), Yang Di-Pertua Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima Juhar Mahiruddin dilaporkan dibuat oleh Datuk Zulkarnain Mahdar, seorang aktivis politik bebas.

Berikut kami catatkan kenyataan Datuk Zulkarnain Mahdar yang telah ditranskrib daripada video berkenaan, terbitan Youtube yang telah dimuat naik oleh MalaysiaGazette.

maaf: video telah di private – akan dimuat naik semula kemudian.

Jika diambil kira krisis Sabah pada 1994, apabila berlaku pembubaran DUN, kita dapati akan ada satu parti politik yang menang lebih besar…politik Malaysia amat dinamik. Ia boleh berubah dalam masa singkat,” katanya.

Pensyarah Kanan Sekolah Perniagaan dan Ekonomi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Anuar Shah Bali Mahomed. Penganalisis Politik.

Pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah bagi memberi laluan kepada pilihan raya negeri (PRN) diadakan adalah resolusi terbaik bagi menyelesaikan ketidaktentuan dan kemelut politik di negeri itu.

%d bloggers like this: