Rundingan diatas semangat setiakawan dalam perikatan national sangatlah dialu-alukan bagi menentukan kerusi parlimen dalam pru15 nanti


Kata Tok Mat – “UMNO, PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) ada formula yang dapat menyelesaikan pertikaian dan kerumitan yang timbul “berhubung isu pengagihan kerusi untuk pilihan raya.

“..Kami pun dalam Bersatu ni kalau boleh dah malas nak bertekak lagi, baik dari bab perebutan kerusi ini bukan hanya kerusi Parlimen, kerusi DUN pun sampai dah tak boleh bertegur dah dengan ‘mereka’ dalam JK Penentuan Kerusi PH ketika PRU14 yang lalu. Jadi kalau boleh berikan laluan sebaik mungkin ialah selaku ‘adik paling bongsu’, yang abang-abang yang dah lama dalam MN tu bolehlah mengalah sedikit terutamanya kerusi Parlimen Masjid Tanah..

“.. tetapi yang jauh lebih penting bukannya untuk berebut jawatan, sedangkan rakyat rakyat ‘ikat perut’..”

Abang Amin Kuala.

Photo – PRU14 (kebanyakan dari photo tersebut)

Mengulas lanjut, katanya, MIC sendiri menetapkan sembilan kerusi tradisi yang kini menjadi milik Pakatan Harapan (PH) diletakkan calon mereka seperti Segamat, Port Dickson, Sungai Siput, Kapar, Hulu Selangor, Kota Raja dan Subang.

BN juga menurutnya akan meletakkan calon untuk sebarang kerusi yang dimenangi PKR, DAP, dan AMANAH pada 2018 di mana BN menduduki tempat kedua.

Sementara itu, Pengerusi UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata, parti itu bersedia untuk bertanding di semua lapan kerusi Parlimen dan 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.
Artikel Penuh

“..Sebab itu kita kata bubar Parlimen dulu, tanding di peringkat Putrajaya. Kemudian di DUN, kita lawan sesama sendiri. Siapa yang lebih, dia yang akan menjadi kerajaan. Takut apa? Kita sudah biasa lawan. Kalah atau menang perkara biasa,..”

Datuk Seri Ahmad Said

Senator Datuk Razali Idris, Pengerusi Bersatu Terengganus pula berkata, hasratnya untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 2 kerusi Parlimen dan 8 DUN dari jumlah 8 kerusi Parlimen dan 32 DUN. ‘Tuntutan’ itu dianggap logik.
Artikel Penuh :

%d bloggers like this: