69 peratus rakyat gembira dengan prestasi Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, manakala 61 peratus pula rakyat bersetuju keputusan kes SRC terhadap Najib


“Kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri seharusnya sehaluan dalam membangunkan Sabah ke arah lebih mampan, selain memastikan semua inisiatif untuk rakyat dapat dilaksanakan secara berkesan” – Lawaran beliau terbaharu di Sabah.

“..Sekitar tiga suku responden dengan pendapatan isi rumah kurang daripada RM2,000 sebulan memberikan maklum balas positif terhadap Kerajaan Persekutuan..”

Pusat Kajian Merdeka Center

Kira-kira 69 peratus pengundi negara ini, dilihat berpuas hati dan gembira dengan prestasi ditunjukkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dalam mengetuai jentera pentadbiran negara.

Sumber New Straits Times Press (M) Bhd

Prestasi Muhyiddin itu bagaimanapun dianggap membanggakan, apabila mengambil kira tempoh waktu pentadbiran yang singkat, iaitu selepas peralihan kuasa sejak Mac 2020.

Dapatan itu adalah hasil kajian Merdeka Center di antara 15 Julai hingga 10 Ogos lalu, berhubung penerimaan pengundi terhadap prestasi Perdana Menteri.

Ia dibuat bagi menyelami persepsi rakyat terhadap beberapa elemen penting, mencakupi ekonomi, kepemimpinan dan isu semasa.

Kajian itu membabitkan responden terdiri daripada 3,415 pengundi berdaftar berbilang kaum di seluruh negara, yang dihubungi melalui telefon dan telefon bimbit.

Mahkamah Tinggi Bagi Kes Najib – SRC – Juga dari hasil kajian Merdeka Center

* The researcher found agreement with the High Court to be high among the Malay community, with 57 per cent approving the guilty verdict. It said that less than 20 per cent of Malays felt the conviction was wrong.

%d bloggers like this: