Tun Mahathir juga tahu bahawa politik Melayu datangnya dari Sejarah sebelum dimerdekakan.


image placeholder
Melayu Bersatu? Itu cuma angan-angan sahaja. Tidak mungkin akan terjadi sehinggalah tahap pendidikant Melayu bertambah tinggi – Profesor Pak Engku Aziz

19 Ogos 2029 erpihan Bersatu & PH berada di ROS semalamusaha terbaharu Tun Dr Mahathir semalam bersama MP dan mantan SUA bagi memohon dan mendaftarkan sebuah lagi parti Melayu (Baru) yang orang Melayupolitik Melayusalam satu majlis forum tentang penyatuan Bangsa Melayu.

06 Jul 2019 KJ: Kebimbangan Dr M untuk satukan Melayu berasas

Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad mempunyai asas ketika itu, apabila mempelawa semua parti Melayu untuk menyertai Bersatu, kata Anggota Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin sempena Dialog Penyatuan Melayu.

“Saya fikir sebab di sebalik (pelawaan) adalah sesuatu yang perlu kita fikirkan dengan serius.

“Beliau (Mahathir) bimbang politik Melayu terlalu berpecah belah, yang mana memang betul,” kata Khairy semasa sidang akhbar selepas bercakap di sebuah forum di Kuala Lumpur hari ini.

Bekas ketua Pemuda Umno itu berkata BN dan Pakatan Harapan (PH) perlu mengekalkan gabungan politik pelbagai kaum sementara pada masa yang sama menyatukan orang Melayu di dalamnya.

Sejarah dan pengalaman silam dimana Bangsa Melayu telah melalui tempoh sukar; iaitu sangat sukar bersatu padu. Mentaliti Melayu masih lagi dijajah mindanya yang sangat diubah.

Mungkin kesan sejarah akibat penjajahan oleh orang puteh sebelum mencapai Kemerdekaan; tidak mungkin merobah sikap Bangsa Melayu agar bersatu.

%d bloggers like this: