ISU PADI & BERAS: MP Dapat Rasakan Tentang Kewujudan Masalah Dalam Perlaksanaannya.


Setiap tahun Naik Kasihan Kita Apabila Menonton TV, Melihatkan Betapa Seriusnya Ahli Parlimen Bertegang Urat Dan Jelas Kesal.

YB Dato’ Sri Bung Mokhtar Bin Radin, Ahli Parlimen Kinabatangan
YB Datuk Seri Ahmad Bin Hamzah, Timbalan Menteri Pertanian Dan Makanan. Ahli Parlimen Jasin.

Dalam membincangkan isu subsidi padi ini, Ahli Parlimen mengharapkan agar masalah benih berkualiti dengan produktiviti sehektar wajarlah pada jumlah yang ekonomik agar masalah gulung tikar akibat tidak menguntungkan itu dikawal.

Ahli Parlimen MP Terus Menerus Setiap Tahun Membahaskan Tentang Isu Padi, Subsidi Kepada Pesawah Dan Benih Tidak Capai Standard Kualiti Yang Ditetapkan.

Sistem perahan susu kambing secara rotary

Parlimen 12 Ogos Semalam ramai MP kelihatan tidak berpuas hati kerana isu padi. Ianya saban tahun disebut sebut dengan memaparkan angka jumlah subsidi kepada pesawah juga.

Kita faham bahawa tanpa subsidi, elok sahaja kita lupakan soal industri padi kerana ianya termasuk dalam food security kerana ianya makanan ruji yang asas kepada rakyat Malaysia. Soalnya ialah berapa lamakah?

Berapa lamakah negara perlu kendong dokong bagaikan anak kecil, ya kita tiada pilihan?. Sampai bila? Begitulah jugalah juga seperti industri automobil negara hingga kini. Kompetatif?

Bagaimana pula dengan FTA dan AFTA dan dayasaing global? Isunya besar dan pemain industri perlukan perubahan terutamanya industri pertanian yang menjaga makanan kepada rakyat yang menunjukkan bil import yang sangat besar setiap tahun. Bagaimana pula tentang Imbangan Dagangan Negara (BOT)?

Pada kami iaitu rakyat yang hendak makan beras setiap hari, penekanan kerajaan tidak boleh semacam secara rambang sahaja dan tiada fokus mungkin walaupun kerana kekangan masa untuk perbahasan.

Nota Penting Untuk Rekod Datuk Seri Dr Ronald Kiandee juga merupakan antara calon bagi jawatan Naib Presiden BERSATU, pertandinganya telah ditetapkan tahun ini.

Apakah nota penting dari rakyat Malaysia kepada Menteri Pertanian agar masa depan pertanian tidak terus tergadai.

%d bloggers like this: