Usah Pedulikan Pimpinan Retorik


https://syafiqbersaturesources.business.site/posts/488521353701554798?hl=ms

Semua tentu mengenali pemimpin yang wajar diangkat bagi mengisi kekosongan jawatan dalam mana-mana organisasi.

Kita perlu tolak dengan tidak memberikan sokongan (undi) kepada individu yang lebih mementingkan kroni dan nepotisme semata – mata, tetapi tetap meminta sokongan anda untuk terus berada di atas.

Individu sebegini kerap menyatakan kepada orang ramai yang kononnya telah memberikan sokongan kepada individu lain sedangkan dia sendiri tidak mengetahui semua kerja yang penyokongnya telah lakukan sebelum ini.

Beliau kerap kali amalkan hanya sekadar menerima bulat bulat lapuran dari orang kiri dan kanannya tanpa melakukan sendiri siasatan terhadap makluman tersebut (jenis tidak turun bawah).

Mereka ini lazimnya telah tidak mendapat tempat di peringkat akar umbi lagi samada di Cawangan atau Bahagian. Jika diberikan jawatan lebih besar, pasti lebih buruk akibatnya.

Ada juga segelintir yang disokong dalam kelompok sendiri sahaja. Malangnya tidak ada kebolehan menyelaras keseluruh kawasan lain. Lagak sahaja bijak, mendesak jawatan tetapi hanya berfungsi dalam kelompoknya sahaja. Individu ini juga perlu juga ditolak kerana sudah jelas keupayaan mentadbir sangat terbatas.

Lagi:

https://syafiqbersaturesources.business.site/posts/488521353701554798?hl=ms

https://youtu.be/fo_W8zs1swo

%d bloggers like this: