Advertisements

Kg Parit Sidang Seman, Sungai Rambai – Sambutan malam Hari Raya Haji dimulakan dengan Takbir beramai-ramai dari rumah ke rumah.

Ogo 12, 2019 Persatuan Dan Koperasi

Kg Parit Sidang Seman, Sungai Rambai – Sambutan malam Hari Raya Haji dimulakan dengan Takbir beramai-ramai dari rumah ke rumah.

Tradisi program Tadbir Hari Raya di Kampung Parit Sidang Seman iaitu Kampung Warisan Sungai Rambai ini sememangnya masih dibudayakan semenjak dahulu lagi hingga kini. Kumpulan Tadbir dan Marhaban (bagi Raya Puasa) ini bergerak mengalunkan Tadbir dari serumah kerumah yang lain, yang bermula dari pangkal kampung sehinggalah habis setiap rumah kampung itu.

Kumpulan yang diketuai oleh Tuan Hj Rosnan iaitu Ketua Kampung Warisan itu yang hingga kini masih lagi mengetuai pasukan ini semenjak dari beliau muda lagi, kalau dahulu mereka mempunyai beberapa rentak takbir hari raya yang agak unik, kini mungkin rentak marhaban itu sudah tidak dipraktiskan lagi kerana ianya agak susah untuk diikuti khususnya oleh generasi muda.

Program tadbir berkumpulan ini juga berupaya membuat kutipan untuk menambah dana tabung persatuan Pakatan Kampung mereka. Semoga program ini diteruskan kerana telah banyak kampung atau taman perumahan yang telah tidak mempraktiskan lagi.

Advertisements
bersatumelaka

Bybersatumelaka

Antara penggerak awal di Parti Pribumi Bersatu Malaysia BERSATU.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: