Advertisements

Pak Wan mahukan agar Pengerusi baru BERSATU Sarawak dilantik dari warga Sarawak sendiri

Jul 10, 2019 Blog

Pak Wan mahukan agar Pengerusi baru BERSATU Sarawak dilantik dari warga Sarawak sendiri

Penyelaras PBBM Sarawak Datuk Seri Redzuan Mohd Yusof (dalam baju hitam) bercakap kepada pemberita, 7 Julai 2019. – Gambar oleh Sulok TawieMore

KUCHING, 7 Julai – Parti Pribumi Bersatu Malaysia akan memilih salah satu ketua bahagian bahagian Sarawak untuk menjadi pengerusbi negeri, kata penyelaras parti Sarawak, Datuk Seri Mohd Redzuan Mohd Yusof.

Beliau berkata kepimpinan pusat parti akan menentukan siapa antara ketua bahagian yang paling sesuai untuk menjadi pengerusi negeri.

“Terdapat faktor kepimpinan yang akan diambil kira, seperti pengalaman dan ciri kepimpinan, di kalangan ketua bahagian,” katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata parti itu hanya akan memilih ketua bahagian sebagai pengerusi Sarawak.

Ditanya kelewatan dalam melantik pengerusi yang dilancarkan pada Disember tahun lepas, Redzuan berkata ia tidak boleh dilakukan dengan tergesa-gesa.

Beliau berkata memilih orang yang tepat untuk menjadi pengerusi adalah penting kerana dia akan menjadi pemimpin dalam mengukuhkan kedudukan parti di negeri ini.

“Kami juga ingin memastikan parti kami dapat bekerjasama bersama parti komponen Pakatan Harapan yang lain di Sarawak, seperti DAP, PKR dan Amanah,” kata Redzuan, yang juga Menteri Pembangunan Usahawan Persekutuan.

Beliau berkata beliau telah mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin mengenai bagaimana menguatkan parti, terutama di peringkat akar umbi.

“Adalah penting untuk menguatkan diri kita kerana kita percaya bahawa pilihan raya negeri Sarawak boleh dipanggil menjelang akhir tahun depan,” katanya.

Beliau berkata beliau telah meminta pemimpin bahagian untuk persiapan diri mereka menghadapi pilihan raya negeri.

Redzuan juga menolak dakwaan bahawa kemasukan parti di Sarawak adalah untuk menghalang rakyat Sarawak yang sudah berada di dalam parti berpangkalan semenanjung seperti DAP, PKR dan Amanah, dan parti-parti tempatan seperti PBB, PRS, SUPP dan PDP.

“Kemasukan kami adalah untuk menyatukan Bumiputera di Sarawak,” katanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
bersatumelaka

Bybersatumelaka

Antara penggerak awal di Parti Pribumi Bersatu Malaysia BERSATU.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: