Advertisements

Geran Bantuan Pertanian: Pak Mat tiba tiba jadi serba salah pula apabila cuba membuat keputusan, samada memulakan semula dusun duriannya, atau sambut cabaran sendiri untuk menutup sahaja kebun sawitnya itu.

Geran Bantuan Pertanian: Pak Mat tiba tiba jadi serba salah pula apabila cuba membuat keputusan, samada memulakan semula dusun duriannya, atau sambut cabaran sendiri untuk menutup sahaja kebun sawitnya itu.

Mempertimbangkan keputusan manakah yg terbaik untuknya bukanlah mudah kerana keluasan tanah peninggalan arwah ayah Pak Mat bukanlah luas mana pun, 2 ekar pun tak tak ada.

Kadamgkala jadi dilema juga samada adakah keputusan aku ni bijaksana? Tanam Durian ini terpaksa perlu tanggung resiko sendiri. Tetapi jika itu dah keputusannya  insyaallah ok, berbanding seksa nak menunggu kenaikan harga sawit yang belum tentu kunjung tiba itu Pak Mat rasakan ianya lebih membuang waktu.

Bagai seseorang petani yang cuma ada 1-2 ekar tanah pastilah keliru dengan tanaman yang wajar difokuskan bagi mendapatkan pendapatan yang sesuai. Malangnya hasil berkebun ini bukanlah menjanjikan pendapatan yang lumayan kot.

 

un, juga manakala penyelarasan export buah buahan itu juga dianggap rumit untuk ditentukan, serta produk tambah nilai dari buah buahan di desa itu juga bukan lah menjadi isu dan tatget penting oleh mana mana jabatan yg diutamakan sebagai satu matlamat yg utama kepada seseorang pegawai pertanian yg diamanahkan untuk mencapai tambahan pendapatan yang lebih sesuai terhadap mereka yg dikampung yg juga sentiasa menjadikan sumber tanaman, ternakan dan perikanan adalah sebagai punca rezeki untuk keluarga mereka sepanjang tahun.

pelan rancangan bagi mwninhkatkan penfapatan pengusaba kepada mana mana agensi yg terlibat menjalankan kajian tentang kedudukan pasaran

Gambar hiasan: YB Norhisham Hasan Bakti, turun padang ke desa kerana prihatin dfngan maslah rakyat di kampung desa bagi memperbetulkan isu kgususnya lerana tetpanggil biarpun kadangkala pelbagai tufuhan terhadapnya, sefa.gkan dia berperanan bagi mwnwntukan usahawan tani juga mwncapai tahap usahawan berpwndapatan tinggi mennela g tahun 2030. Sebahagian intipati ucapan Tun M ketika menyeru agar petani turut mwndapat srntuhan agensi dalam usaha transformasi dan Dasar Usahaqa Nasional yg dilancarkan minggu lalu.

Bidang Keusahawanan, Mempelbagaikan tanaman yg bernilai tinggi akan dapat mengatasi masalah pendapatan petani di kampung kini masih jauh dalam perancangan serampang bermata mata agar mereka ini berupaya mencapai tahap usahawan sektor pertanian.yang berpendapatan tinggi.
Advertisements
bersatumelaka

Bybersatumelaka

Antara penggerak awal di Parti Pribumi Bersatu Malaysia BERSATU.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: